negustori-dupa-03

Situată în Bucureşti pe strada Negustori, a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil eclectic cu parter, etaj şi mansardă, a fost reşedinţa familiei Negroponte şi opera celebrului arhitect Leonida Negrescu. (mai mult…)

casa-popeea-08

O clădire frumoasă, o perlă arhitectonică a Brăilei, Casa Popeea a aparținut unui negustor grec, foarte bogat, mare angrosist de cereale și este amplasată într-o zonă cunoscută pe vremuri drept ˮCartierul Elenˮ, zonă locuită de grecii cei mai înstăriți din oraș.

(mai mult…)

bnr-braila-dupa-06

Cel mai vechi sediu din ţară al unei sucursale a Băncii Naţionale se află la Brăila, proiectul fiind realizat de arhitectul francez Albert Galleron, cel ce a realizat proiectul Ateneului Român şi Palatului BNR, Bucureşti.
Clădirea, intrată acum în patrimoniul UNESCO, încadrată ca monument istoric clasa B, a fost inaugurată în 1886, la doar doi ani după sediul central al BNR din Bucureşti.
De-a lungul timpului, sediul din Brăila şi-a păstrat forma iniţială, fapt ce acum îi creşte foarte mult valoarea de patrimoniu. Intrată în reabilitare din 2014, clădirea începe să îşi recapete strălucirea de altădată. (mai mult…)

muzeu-cincu-03

Edificiul în care funcţionează Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, inclus în lista monumentelor istorice, categoria A, a fost construit în mai multe etape începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea. În anul 1885, clădirea este amintită ca fiind în proprietatea lui Anton Cincu, om politic şi filantrop local. Din punct de vedere arhitectural, se remarcă stilul baroc, predominant în prima etapă a construcţiei, când accesul se făcea dinspre sud, un turnuleţ pe care era inserat medalionul cu blazonul familiei străjuind intrarea în casă. La începutul secolului al XX-lea, s-au modificat faţadele casei, accesul principal fiind orientat spre est şi tratat în stil neoclasic. Un fronton  susţinut de patru coloane corintice marchează intrarea principală. Ferestrele sunt decorate cu motive florale, în  cheia arcadei fiind  inserat un medalion asemănător cu cel de pe turnul casei în care este  integrată monograma familiei.
Ultima restaurare, ce a inclus şi schimbarea acoperişului, a început în anul 2011, fiind executată de către Dedal Bahamat, colaborator Aqua System. (mai mult…)

palatul-vorvoreanu-08

Unul dintre proiectele cele mai importante de refacere a unui acoperiş-patrimoniu este Palatul Vorvoreanu, din Craiova. Clădirea a fost construită în primii ani ai secolului XX şi a aparţinut vestitei familii craiovene Vorvoreanu. Arhitectul clădirii a fost Dimitrie Maimarolu. Clădirea a avut o istorie interesantă. Construit de Gogu Vorvoreanu, unul din cei mai bogaţi craioveni ai vremii, imobilul a fost sediul comandamentului german în timpul ocupaţiei din 1916-1918. Acţiunea unui celebru roman al scriitorului Petru Dumitriu se desfăşoară în Palatul Vorvorenilor, iar membrii acestei vestite familii craiovene sunt transpuşi în personajele romanului. Clădirea a devenit sediul Mitropoliei Olteniei la jumătatea secolului trecut, când Mitropolitul Firmilian şi savantul C.S. Nicolăescu-Plopşor au făcut un schimb de imobile, Mitropolia cedând Muzeului Olteniei Casa Băniei în schimbul Palatului Vorvoreanu. (mai mult…)

TOP